Οικισμός Βρύσες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βρύσσες Βρύσσες

Ο χώρος της πλατείας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το 1850 και μετά από πολλές τροποποιήσεις το 1969 έγινα εκσκαφές για το νερό της πηγής της βρύσης και η πλατεία διαμορφώθηκε όπως είναι σήμερα.

Ο πλάτανος στην μέση της πλατείας χρονολογείται περίπου 200 χρονών, κάτω από την περιζήτητη σκιά του τα καλοκαίρια γίνονται ατελείωτες συζητήσεις, παρέες και πανηγύρια.

Η πηγή της βρύσης του πλατάνου είναι μπροστά από το καμπαναριό της εκκλησίας και είναι αναβάλουσα. Είχαν βάλει πιθάρια και στη συνέχεια το νερό έτρεχε σε κουτσουνάρες στη βόρεια πλευρά της πλατείας και έπεφτε σε πέτρινες γούρνες και πλυσταριά. Η βρύση αυτή εξυπηρετούσε το χωριό περίπου 200 χρόνια.

Το 1936 χτίστηκε ένα καινούργιο μεγάλο κτίριο βορειότερα της παλιά βρύσης με δύο γούρνες αριστερά του δρόμου εκτός κτιρίου και ένα ντουλαπάκι με τάσι, για να εξυπηρετούνται οι περαστικοί με νερό. Μέσα στο κτίριο έτρεχαν άλλες κουτσουνάρες σε μια άλλη γούρνα και δέκα πλυσταριά περίπου για να πένονται τα ρούχα από τις γυναίκες του χωριού. Το 1969 γκρέμισαν το κτίριο αυτό, απαλλοτρίωσαν τα γύρω οικόπεδα και η βρύση πήγε στη θέση που είναι σήμερα.

Η πηγή Αγιασμάτσι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χωριού και εξυπηρετούσε παλιότερα τους κατοίκους που έμεναν προς αυτή τη πλευρά. Είχε τα χαρακτηριστικά των βρυσών της εποχής με γούρνες και πλυσταριά και πρόσφατα άρχισε η ανάδειξη και συντήρηση της.

Άλλες Εκκλησίες που υπάρχουν μέσα στο χωριό είναι:

- Άγιος Ιωάννης (29 Αυγούστου)
- Άγιος Γεώργιος (3 Νοεμβρίου με το έθιμο της ευλογίας των κρασιών)
- Αγία Μαρίνα (17 Ιουλίου)
- Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)
- Αγία Τριάδα (Αγίου Πνεύματος)
- Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου)
- Παναγία Κερά (Τρίτη του Πάσχα)

Πλατεία Βρυσών, ένα από τα ομορφότερα σημεία λόγω της δροσιάς των νερών και των δένδρων, σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων του χωριού και φημισμένο το πανηγύρι του Αγίου Στεφάνου (2 Αυγούστου) που συγκεντρώνει πολλούς μερακλήδες από τη γύρω περιοχή.

Σιδέρωτας – Αιολικό Πάρκο εκκλησία Ανάληψης

Είναι το βουνό που δεσπόζει πάνω από τα Ακούμια και τις Βρύσες, απέναντι στο Κέδρος με υψόμετρο περίπου 1200 μέτρα και αρκετά εύκολη πρόσβαση σε σύγκριση με το Κέδρος, διατηρούνται υπολείμματα από μητάτα και μαντριά επίσης μικρό οροπέδιο στην κορφή του με καταπληκτική θέα είτε προς το νότο στην Τριόπετρα είτε ανατολικά και δυτικά, από τη Μεσσαρά έως το Ρέθυμνο επίσης έχει διαμορφωθεί από ιδιώτες χώρος για απογείωση αιωροπτεριστών (παραπέντε).

Στην κορφή επίσης θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ το πρώτο Αιολικό πάρκο στο Νομό δυναμικότητας περίπου 10 MW και θα αποτελεί την πρώτη μονάδα εναλλακτικής ενέργειας στο τόπο.

Στο ίδιο μέρος πάνω σε ένα θεόρατο βράχο βρίσκεται εκκλησία της Ανάληψης που ανακαινίστηκε το 1998 με δωρεές και προσωπική εργασία των κατοίκων και στην γιορτή της Ανάληψης γίνεται κάθε χρόνο πανηγύρι με πολλούς επισκέπτες.

Δραστηριότητες

Στα Ακούμια και στις Βρύσες υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά καφενεία αλλά και ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ντόπια προϊόντα παράλληλα με την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων.

Υπάρχει κοινοτικό ιατρείο που το επισκέπτεται αγροτικός γιατρός από το Κ.Υ. Σπηλίου, νηπιαγωγείο και γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει σύντομα στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου στ΄ Ακούμια γηροκομείο.

Υπάρχει επίσης εργαστήριο παρασκευής πίτας με διάφορες πίτες από μυζήθρα τυρί και χόρτα.

Φούρνος με όλα τα προϊόντα. Μίνι Μάρκετ, Ξυλουργεία , Βενζινάδικο.

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι στ΄ Ακούμια και τις Βρύσες είναι περίπου 450 και ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία,την κτηνοτροφία, αλλά και με το τουρισμό.

Ενθαρρυντικό σημείο είναι οι αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις παλαιών σπιτιών , οι κατασκευές νέων σπιτιών και η διαμονή αρκετών νέων και η δραστηριοποίηση τους στο τόπο.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να συντηρήσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα του των χωριών συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται μέσα από τους δύο συλλόγους των χωριών και ειδικά τα καλοκαίρια είναι φημισμένα τα πανηγύρια και οι παρέες που δημιουργούνται στις πλατείες των δύο χωριών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 11:14
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστορικά στοιχεία Γεωγραφική Θέση »
Δήμος Αγίου Βασιλείου | Δημαρχείο Σπηλίου, 740 53 Ρέθυμνο - Κρήτη, Ελλάδα. | Τηλ. 28320 22046 - 22888 :: Φαξ. 28320 22777 :: e-mail. dimoslam@otenet.gr | Copyright © Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Σύνδεση ή Εγγραφή

Είστε χρήστης του Facebook;

Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας στο Facebook.

Σύνδεση με το Facebook

ΣΥΝΔΕΣΗ

Εγγραφή

Εγγραφή Χρήστη
ή Ακύρωση